Ceremonies en uitleg

Cacao 

Wat is cacao en ceremonie?

Theobroma Cacao, (Latijn voor ‘Voedsel van de Goden’), wordt al eeuwenlang gebruikt voor spirituele doeleinden. Cacao zit vol met mineralen, anti-oxidanten en vitaminen en heeft een positief effect op onze bloedsomloop. Het heeft een hoog gehalte magnesium en chroom, en bevat ook veel calcium, zink, en ijzer. Daarnaast maakt Cacao ons gelukkig! Ja echt! Cacao bevat bijvoorbeeld stofjes als:
~ Norepinephrine (joy)
~ Serotonine (wellbeing)
~ Dopamine (motivation, pleasure)
~ Anandamide (bliss, painkiller)

Hoe gaat een cacao-ceremonie?

Een cacao-ceremonie kun je op verschillende manieren organiseren. Het hangt af van de ceremonie-meester hoe een sessie er precies uit ziet. Maar in grote lijnen komt het hierop neer. Je komt samen met een groep in een comfortabele ruimte, waar je met elkaar in een cirkel zit. De ceremonie-meester vertelt een en ander over de werking van de cacao en de opzet van de ceremonie. En dan zet je per persoon een intentie dit kun je delen met de groep of je houdt hem voor jezelf. Vaak is de intentie gericht op wat je wilt ervaren tijdens de ceremonie of wat je eruit wilt meenemen.




Daarna wordt warme cacao-drank gedronken gemaakt van rauwe cacao. En neemt de ceremoniemeester de groep mee in een geleide meditatie op muziek. Door de cacao-drank kom je dieper in meditatie en kun je je helemaal laten meevoeren op de woorden van de ceremoniemeester. Maar het is zeker geen hallucinerende ervaring. 

Dit is een heel feitelijke omschrijving, die geen recht doet aan de geschiedenis en de werking van de cacao en de ceremonie. 

 

Mijn ervaring met cacao

Ik heb vaak een cacao-ceremonie gedaan en drink ook zelf thuis regelmatige rauwe cacao en ik ervaar het inderdaad zo dat de cacao je hart verzacht. Ik voelde me liefdevoller en inderdaad zachter na het drinken ervan. 

Dit is ook wetenschappelijk te verklaren; cacao bevat namelijk het stofje fenylethylamine. Wat in je lichaam wordt omgezet in dopamine. Dopamine is een van de bekendste gelukshormonen. Wat je lichaam bijvoorbeeld aanmaakt als je verliefd bent. Naast fenylethylamine bevat cacao nog drie stofjes waar je je happy door voelt: serotonine, tyramine en anandamine.

Dus je bent lichtelijk high-on-good-vibes na het drinken van rauwe cacao. Als je dat doet in een fijne setting met meditatieve muziek en subtiele geuren -vaak wordt er sandelhout aangestoken- raak je in diepe ontspanning. Hierdoor ga je heel makkelijke mee in de visuele meditatie van de ceremonie-meester. Met andere woorden; je komt in een diepere meditatieve staat.
De geleide meditatie is vaak een verhaal waarbij je jezelf voorstelt in een natuurlijke omgeving en je een reis maakt waarbij je inzichten of ontdekkingen doet. Ik heb het alle keren als heel prettig, warm en inzichtelijk ervaren.

 

Smaak cacao-drank

Mocht je verwachten dat je de cacao-drank smaakt als een chocolademelk dan kom je van een koude kermis thuis. Het is veel bitterder dan dat. Het is echt totaal anders dan de repen chocolade die in de winkel liggen. Maar als je van pure chocolade houdt dan kun je het heel goed hebben. Dan vind je het waarschijnlijk zelfs heerlijk. Maar ook no-worres als je meer van de melkchocola bent, de ceremonie-meesters maken er vaak een heerlijk mengsel van met kruiden en natuurlijke suikers

 

Is een cacao-ceremonie gevaarlijk?

Het is niet gevaarlijk, en voor alle leeftijden. zelfs voor kinderen is het een mooi krachtig medicijn.

 

Gezondheidsvoordelen cacao


Naast dat het cacao je op spiritueel vlak verder kan helpen is het ook  nog eens gezond voor je. Cacao zit namelijk vol met belangrijke mineralen en spoorelementen. Ik pik er drie opvallende uit.


Rauwe cacao heeft heel hoge concentraties magnesium, dit geeft veel energie en bestrijdt vermoeidheid. Magnesium helpt je ook te beschermen tegen osteoporose, vermindert de ontwikkeling van diabetes Type II en het verlaagt de bloeddruk.


Rauwe cacao bevat ook tryptofaan, dit is van cruciaal belang voor de productie van serotonine (vermindert angst en stress) en melatonine (gerelateerd aan slaap). Tegelijkertijd zitten er stofjes (MAO-remmers) in cacao die de afbraak van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline voorkomen, waardoor het feel-good effect langer en sterker wordt.


En dan is er nog theobromine. De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. Onderzoek laat zien dat theobromine op verschillende manieren kan helpen het hart te beschermen. Het verlaagt op natuurlijke wijze de bloeddruk wat het risico op hart- en vaatziekten. En theobromine kan “slechte” cholesterol verlagen en het “goede” cholesterol verbeteren. Bovendien kan de stof de bloedstroom door het lichaam verbeteren, waardoor het hart verder wordt ondersteund.

Dus “what’s-not-to-love” aan cacao en cacao-ceremonies?